Užitečné rady -> Rýže  
                                                                                                                   
                                                                                                                             
  Hlavní stránka

Užitečné rady, články a jiné zajímavosti z gastronomie

                                                                                                             
  Informace o společnosti                                                                                                              
  Naši zákazníci

Kliknutím na jednotlivé nadpisy se Vám zobrazí vybrané články z dané oblasti...

   Rýže je nejdůležitější kulturní plodina naší Země rovnající se mýtům. Její význam je mimořádný. Rýže, která se pěstuje po celém světě, je základní potravou pro více než polovinu světového obyvatelstva. Sklízí se přibližně 535 milionů tun ročně (stav surové rýže z roku 1997). Tímto patří vedle pšenice mezi životně důležité rostliny pro světovou výživu.
   Kultura rýže je prastará, tak stará, že se to ani s určitostí nedá zjistit. Její počátek se nachází v oblasti mýtů. K tomu se váže bezpočet legend a pověstí.
   Rýže (botanickým jménem Oryza setiva) je rozšířená ve všech tropických a subtropických oblastech na Zemi. Disponuje velkou přizpůsobivostí, a proto se nevyskytuje pouze v nížinách na úrovni mořské hladiny, ale také ve všech výškových pásmech až k vysokohorským údolím Himalájí. Rýže potřebuje světlo, teplo a vodu - té nejvíce. Hlavní oblasti pěstování leží hlavně v Asii a to v Číně, Indii, Japonsku, Pákistánu, Indonésii, Thajsku a Barmě, dále pak v severní, jižní a střední Americe, Africe, Austrálii a v Evropě.
   Rostlina rýže dosahuje výšky od 80 do 120cm. Štíhlý stonek nese od 10 do 20 převislých lat, kdy každé obsahuje až 200 semen. Každě jednotlivé zrno je obaleno ochranným obalem. Výsadba v jižní Evropě prbíhá koncem dubna, začátkem května.
   Po sklizni, která je díky rozsáhlým oblastem pěstování a různým klimatickým podmínkách v jednotlivých oblastech po 100 až 250 dnech vegetace rostlin, se rýže vydá na cestu lodí do země určení do rýžového mlýna. Zde se surovina uskladní v silech nebo v pytlích, kdy se za stálých kontrol rýže vysuší, proseje, očistí a vytřídí. Značková kvalita se podmiňuje takovým řídícím procesem, při kterém se každé jednotlivé jádro rýže nechá projít světelnou barierou, kde jsou nečistá semena vystřelována vzduchovým paprskem pryč.
  
   Rýže Parboiled - Parboilovaná rýže se v rýžových mlýnech zpracovává stejně, jako jiná hrubá rýže. Z hrubé rýže se ve vakuových komorách pomocí podtlaku vysaje všechen vzduch, poté se namočí do vlažné vody, přičemž se uvolní látky obsažené ve stříbřité pokožce a embryu. Nakonec se jádra vystaví páře a vysokému tlaku, čímž jsou vodou uvolněné vitamíny a minerály znovu natlačeny do nitřku jádra. Jádra rýže se poté znovu vystaví páře, díky které ztvrdnou povrchové škroby. Pomocí tohoto zapečetění zůstanou živiny v jádru. Poté už jenom následuje proces sušení. Díky parboilování se snižují ztráty způsobené lámáním jader při broušení a vykazuje také jiné vlastnosti při vaření. Tato rýže zůstává sypká a zrnitá, jádra se k sobě nelepí a vitamíny s minerály se nemohou dále uvolňovat.

  Sortiment zboží
  Ceník
  Akce
  Online objednávky
  Objednávkový list
  Dodavatelé
  Návody
  Užitečné rady
  Specifikace
  Kontakty
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

Veškeré články jsou převzaty a nepřebíráme zodpovědnost za případné chyby, či hoaxy.